Biertje? Proost!
Door te weten welke processen er zijn is het een kwestie van timing: op welk moment moet de ideale foto worden genomen en welke omstandigheden doen daar afbreuk aan. Belangrijker: welke omstandigheden leiden tot verbetering. Zeker als ik een biertje prepareer voor een fotoshoot of filmset komt het aan op timing. Ik kan een crew van 40 man niet laten wachten. En als er drie verschillende biertjes moeten worden gefotografeerd dan moeten ze kort op elkaar worden geserveerd. Die doorloop is belangrijk, want het schuim mag niet inzakken. Met technieken zorg ik ervoor dat het schuim langer schuim blijft zoals het door de brouwer is bedoeld en hoe de consument, de proever, de bierkenner het wil hebben.
Frisheid uitstralen
Doordat iedere bierliefhebber weet hoe bier smaakt moet het ook die verkoeling geven op de foto. Die refreshment is belangrijk. Het glas goed prepareren is daarbij belangrijk: je moet het koolzuur zien, de stevigheid van het schuim en de hoogte van de bierkraag bijna voelen zoals je dat doet als je het drinkt. Je moet door de foto voelen hoe je lippen de kraag en het glas bijna omarmen. Je moet die eerste slok bier bijna beleven.
Techniek
Met special effects voeg je een laag toe aan de foto: bij een bockbier hoort een warmer beeld, dan bij een zomers witbiertje. Moet het glas geheel in beeld, moet het schuim precies twee vingers dik zijn, staat er een symbooltje op het glas waarmee ik rekening moet houden? Of gaat het om een tapshot en wil je zien hoe het bier in het glas danst? Of mag het schuim speels over het glas lopen? Wil je het bier dansend, walsend op de foto? Dat is voor mij belangrijk om te weten. Dan kan het daar met de techniek, met de preparatie en de fotografie rekening mee houden.
Of gaat het niet om de special effects en het tapshot, maar om het flesjes? Dat kan ook. Ik breng glas in beeld als glas, water als water en drinken als drinken. Daar komt veel bij kijken. De waardering is groot als je later je foto terugziet in reclame, in een bushokje bijvoorbeeld. Proost!